15 Mayıs 2008 Perşembe

Petrol 125 dolar!!!

Petrol fiyatları 125 doları aştı. Şurdaki habere göre petrolün varil fiyatının 125 doları aştığı belirtiliyor. Bu petrol artışında en büyük etken Fransa ve Almanyanın güçlü bir şekilde ekonomik büyümelerine devam etmeleri, bu büyümenin Euronun değerini arttırmasında dolayı doların değer kaybetmesinin yol açtığı söyleniyor. Bütün bunların yanında ABD petrol ihracatçılarına sürekli olarak petrol üretimini arttırmaları yönünde baskı yapıyor. Bakalım bu baskı sonuç verecek mi?


OPEC üyesi ülkeler tarafından yapılan açıklamalar ise hiç umut verici değil. Petrol fiyatlarındaki artışın arz sorunundan kaynaklanmadığını, artıştaki en büyük etkenin doların değer kaybetmesi, spekülatölerin oluşturduğu kaos ortamı olduğunu savunuyorlar.

Şimdi bütün bunlar olurken dünyada açlık sefalet sürmekte. Bu ortamdan ise kazançlı çıkan herzamanki gibi yine spekülatörler oldu. Bundan 5-6 yıl önce petrolün varil fiyatı 20 dolarlar seviyesindeydi ve o zaman petrol üreticileri büyük kazançlar elde ediyorlardı. Büyük kazanç diyyorum çünkü petrolün 1 varilini üretmek için katlanılan maliyet 1-2 dolar düzeyinde. Şimdi bir düşünelim petrolün varilinin 2 dolar maliyetle üretildiği varsayımından hareketle, 125 - 2 = 123 dolar, bunun büyük bir kısmı spekülatörlerin cebini doldurmakta, geriye kalan kısım ise tabiki petrol üreticisinin, dağıtıcısının ve satıcısının cebine girmekte. Artık ciddi kararlar almanın vakti geldi sanırım.

0 yorum :