16 Mayıs 2008 Cuma

MB Faiz Arttırdı

Merkez bankası dün akşam yaptığı toplantısından sonra faiz arttırımı kararı aldı. Faiz arttırımı kararı sonrası piyasalar durumu olumlu karşıladı ve güne yükselişle başladı. Bu faiz arttırımı aslında piyasaların 1 aydır beklediği birşeydi. Fakat meseleye bir de "reel" sektör açısından baktığımızda bu karar hiç de beğenilmedi. Nedenine gelince;

Sıcak paranın oluk oluk aktığı dönemlerde MB yönetimi faiz indirimi konusunda bu kadar cömert davranmaktan hep geri durdu. Bu duruşu MB'nin sadece enflasyonu düşündüğü anlamına gelebilir. Fakat şu noktayıda göz ardı etmemek gerekir ki MB Süreyya Serdengeçti yönetinimden sonra enflasyon konusunda pekde başarılı sayılmaz. Aynı zamanda Süreyya Serdengeçti zamanında çok eleştirilen yüksek faiz düşük kur politikası piyasaların adeta kanını emmiş durumda.

Piyasada para olacakki ticaret olsun, ticaret olacak ki vatandaş para kazansın, işsizlik azalsın. Tüm bunları gözardı eden MB yüksek faiz düşük kur uygulamasına önümüzdeki dönemde de devam edeceği sinayalini vermiş görünüyor.

Türkiyemize baktığımzda aslında MB nin uygulamaya çalışmış olduğu para politikası pekte başarılı sonuçlar elde etmesine yaramış görünmüyor. Yüksek faizle dışardan gelen sıcak para sanıldığı gibi "reel" sektöre kalıcı yatırım olarak gitmiyor. Bu konuda geçtiğimiz günlerde Hazine Müsteşarlığının açıkladığı verilere bakmakta fayda var. Verile aynen şöyle
* 2008 Ocak- Mart döneminde 3.5 milyar dolar olan uluslar arası para girişinin sadece 2.4 milyarı mali piyasalarda, yani diğer adıyla portföy yatırımı olarak gelmiş. İmalat sanayiine giren para ise sadece 453 milyon dolar.
* 2006 yılından buyana 40 milyar dolar civarında ulusal para girişi olmuş ve bunun sadece 6.5 milyorı imalat sanayiimize yatırım olarak gelmiş.

0 yorum :