31 Ocak 2009 Cumartesi

Banka Kredilerinde Düzenleme

Liste şartı geldi, bankalar kredi masraflarını şişiremeyecek

Tüketici kredilerinde rekabeti yoğunlaştıran bankalar cazip faiz oranlarıyla ihtiyacı olanları çekmeye çalışıyor. Tüketiciler cep telefonlarına gönderilen mesajlarla yüzde 1'in altında faizlerle kredi kullanımına davet ediliyor.

Ancak kredi işlemleri sırasında çıkarılan ekstra masraflar şikâyet konusu olabiliyor. 1 Şubat'tan itibaren bankaların kredi masrafları ve faiz oranlarına ilişkin reklamlarına çekidüzen geliyor. Buna göre tüketici kredilerinin faiz ilanları ve masraf bedelleri şeffaf olarak yayınlanacak. Banka şubelerine tüketici kredilerinin faizlerinin tüm bilgileri ve alınan masraflar tablo şeklinde asılacak. Yıllık toplam faiz maliyeti tablosunda örnek kredi tutarı, ay olarak kredi vadesi, alınacak ücretler ve yıllık toplam faiz oranı yer alacak. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) geçen ayki yönetim kurulunda aldığı kararla 1 Şubat 2009 tarihinden itibaren bankalar tarafından kullandırılacak tüketici kredilerine uygulanacak faiz oranları ile ilgili yazılı ve görsel basında yayınlanacak ilan ve reklamlarda uyulması gereken ilkeleri belirlemişti.

Banka şubelerine asılacak faiz maliyet tabloları rekabet sonucunda konut, ihtiyaç ve otomobil kredilerindeki kampanyalara yönelik şikâyetleri azaltacak. Vatandaşların düşük ya da sıfır faizli kampanyalar için ödedikleri faizlerin daha yüksek çıktığına yönelik eleştirilerde bu sayede son bulmuş olacak. TBB Genel Sekreteri Ekrem Keskin, yönetim kurulunca alınan karara, birliğe üye tüm bankaların uymakla yükümlü olduğunu söyledi.

Uygulama kapsamında tüketiciyi doğru bilgilendirmek, bankalar arasında karşılaştırma yapılmasına imkan vermek amacıyla örnek vade ve kredi tutarı için yıllık toplam maliyetlerin standart hale getirilmesi amaçlanıyor. Yıllık toplam faiz maliyeti hesaplamasında, banka birimlerince icra edilen faiz oranı, dosya, tahsis, kullandırım, haberleşme, istihbarat gibi operasyonlar için alınan ücret veya komisyonlar ile faiz indirimi için talep edilen ek komisyonlar ve bunlara ilişkin yasal yükümlülükler yer alıyor. Kredi kullanıcısının risk özelliklerine ve kredi konusu menkul ya da gayrimenkulün niteliklerine göre değişkenlik gösteren ekspertiz, ipotek ve sigorta hizmetleri için alınan ücretler ise yıllık toplam faiz maliyeti hesaplamasında yer almayacak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ise şikâyet olması halinde bankaların bu kurala uyup uymadığının kontrolünü yapacak. TBB'nin aldığı karar Genel Sekreter Keskin'in imzasıyla tüm üye bankalara bildirildi. Yetkililer kararın daha önce alındığını belirterek uygulamaya geçmek için bankaların teknik altyapılarının hazırlanmasının beklendiğini kaydetti. Uygulama bankaların reklam ve ilanlarının yanı sıra internet sitelerini de kapsayacak.

Öte yandan tüketicilerin bankalara, tüketici kredisi ve kredi kartları kullanımından kaynaklanan toplam borcu 16-23 Ocak haftasında 564.6 milyon TL azalarak 112 milyar 945.7 milyon TL'ye geriledi.

Bankaların listesinde yer alacak kalemler

Kredi tutarı

Kredi vadesi

Alınacak ücretler (Dosya, tahsis, kullandırım, haberleşme ücret ve komisyonları)

Yıllık toplam faiz oranı

0 yorum :